четвъртък, юни 29, 2006

Сами сме си виновни...

Дааа, че сме пирати, така си е. Прав е Миро. Даже започвам да се чудя дали пък не е пиратстване и нарушаване на авторски права, ако седнеш утре да разказваш съответните приказки на детето си за лека нощ... Нали в закона се казва "и възпроизвеждане под каквато и да е форма..." (не съм много сигурен за цитата но има наистина такава точка. Бяха я цитирали в писмата на ВАЦ до Виктор.)
Мхм ... може би от труд трябва да сложат по един "бръмбар" във всяка спалня и ако те чуят да разказваш на детето си съответната приказка нелицензирано (защото то не си е платило полагащата му се част от правата) да има големи глоби.
Ами то човек ако си развихри въображението на въпроса "Хубав ли е новия филм в Арената ?" ще трябва да отговаряме само с "Да" за да не би компанията държаща правата за филма да ни осъди за пропуснати ползи например и анти-реклама. Глупаво?

По глупавото в цялата история според мене е че ние сами си нарушаваме правата (не само авторските) а после се чудим как така разбираш ли, някой не само че не му пука за нашите права но дори може и да ни осъди за това, че не му даваме да ни ги нарушава отново.

Имаше преди няколко дни постове по новинарските сайтове, точно за нарушения и гаври с българския химн и подобни символи, които би трябвало държавата да защитава. И най странното беше, че ако ние като държава тръгнем да си търсим правата в случая, глобата която трябваше да се ни се изплати беше около смешните 500 лева. Еми как пък да не нарушават хората? Доколкото помня тогава ставаше на въпрос, че бяха използвали химна в някаква сцена от филм. Ами че то си е жива далавера така. Плащаш си 500 кинта глоба, но от скандала който е станал имаш учудващо евтина реклама на продукта си. Вестниците го пишат, хората отиват да гледат (пък макар и от любопитство) къде се чува съответната музика... И в един момент почваш да се питаш дали пък горките чужденци наистина не знаят какво са направили. Все пак държавните химнове се чуват доста често и едва ли е много трудно да се направи справка...
Мдааа... Дали пък не е добра идея министерството на културата да публикува списък с цените на класиците ни та да можем и ние като обикновенни хора да си купим правата върху някое и друго произведение например. После остава само да почакаме някой да го сложи в съответния учебник и да започнат да текът пари..
Всъщност интересно, колко ли са платили на настоящите ни изпълнители и певци на съвременна музика (предимно чалга) за да имат правото да ги сложат в учебниците по музика като част от задължителната програма?

И изобщо въпроса наистина не е само до това дали основните посетители на сайта на Виктор могат да четат или не. Ами какво правим тогава с хората които са глухи, или с някакъв друг вид невъзможност за нормално общуване?
Незнам сигурно е глупаво, но се чудя защо например няма текст като субтитри в новините за хората с увреден слух. Едва ли е удобно по телевизията да гледаш на едно малко квадратче в ъгъла жестомимичния превод, при положение че това обикновенно са новините от целия ден и има готови надписи които ползва говорителят за да не си забрави репликите.
Даа.. Наистина сами сме си виновни.

Няма коментари: